JIL ja UIL reagoivat puolustuvoimauudistuken henkilöstövaikutuksiin

26.2.2012

8.2.2012 julkistettu puolustusvoimauudistus oli henkilöstövaikutuksiltaan jopa ennakkoarvioita rankempi. UIL ja JIL uutisoi nopeasti tuntojaan UIL:n ja Akavan verkkouutissa. Henkilöstöstä huolehtiminen muutoksessa on nyt ensisijalla ay-järjestöissämme ja sitä samaa edellytetään valtiolta ja puolustushallinnolta toteaa JIL:n puheenjohtaja Stig Landén ja Uusi Insinööriliitto UIL ryn puheenjohtaja Pertti Porokari.

 

UIL: Henkilöstöstä on huolehdittava puolustusvoimauudistuksessa

 

Julkisen alan Insinöörien Liiton JIL:n puheenjohtaja Stig Landén vaatii, että puolustusvoimauudistuksessa huolehditaan myös ammattitaitoisesta siviilihenkilöstöstä.

– Vielä ei tiedetä, miten vähennykset kohdistuvat eri henkilöstöryhmiin, mutta yleensä vähennykset ovat osuneet enemmän siviileihin. Muutosturvan on katettava mahdollisimman hyvin uudistuksesta eri henkilöstöryhmille koituvat vaikeudet, hän sanoo.

Puolustusvoimien tänään julkistettu uudistus merkitsee kuuden joukko-osaston lakkauttamista, neljän joukko-osaston yhdistämistä ja noin 2 200 henkilön vähentämistä. Eläkejärjestelyt eivät yksin riitä, vaan irtisanomisuhan alle joutuu arviolta 1 200 henkilöä. Noin 2 000 henkilön tehtävät kohdennetaan uudelleen.

– Tämä merkitsee paitsi irtisanomisia myös muuttoja kaikille henkilöstöryhmille. Muutoksen alle joutuvista ihmisistä on huolehdittava kaikin tavoin, on kyseessä sitten irtisanominen tai muutto uusiin tehtäviin jopa toiselle paikkakunnalle, Landén toteaa.

JIL on Uuden Insinööriliiton jäsenyhdistys ja suurin UIL:n julkisen sektorin jäsenyhdistyksistä. Landénin tavoin UIL:n puheenjohtaja Pertti Porokari painottaa hyvän henkilöstöpolitiikan tärkeyttä puolustusvoimauudistuksessa.

– Valtion ja hallituksen on näytettävä omaa esimerkkiä, miten työuria toden teolla pidennetään. On huolehdittava siitä, että mahdollisimman moni uudistuksen kouriin joutunut henkilö löytää uutta työtä puolustusvoimista, muualta julkiselta sektorilta tai yrityksistä. Nyt on näytön paikka, Porokari sanoo.